24.10.2013. EDUKACIJSKI CENTAR ZAVODA ZA HITNU MEDICINU SMŽ
RAVNATELJ: Mesud Peco dr.med.
24.10.2013. Predavanje i pokazna vježba: Napredna reanimacija - T1 i T2 zajednički spašavaju život
Predavanje i pokazna vježba: Napredna reanimacija - T1 i T2 zajednički spašavaju život Ovo predavanje s pokaznom vježbom namijenjeno je članovima T1 i T2 timova s ciljem usavršavanja interakcije pojedinih članova tima u što kvalitetnijoj reanimaciji. Kada? Utorak, 12. studeni, 2013. 13:00h - 16:00h Gdje? Edukacijski centar Zavoda za hitnu SMŽ, Sisak Što? Za više informacija kliknite na link..
24.10.2013. Osnove EKG-a za medicinske sestre i tehničare u HMP
GDJE? Edukacijski centar, ZHM Sisak KADA? 27. studenog, od 9:30 - 11:00, s pauzom ŠTO? Osnovna analiza EKG-a, prepoznavanje ritmova i znakova srčane ishemije, FROHI pristup analizi EKG-a za medicinske sestre i tehničare. Predznanje o EKG-u je poželjno, ali ne i neophodno. Za više informacija kliknite na link..
15.-17.11.2013. Zavod za hitnu medicinu SMŽ i Opća bolnica Sisak sudjelovali na treningu zbrinjavanja masovnih nesreća U organizaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a u provedbi Hrvatskog društva za urgentnu medicinu i kirurgiju proteklog je vikenda (15. - 17. studenoga) u Slavonskom Brodu održan trening zbrinjavanja masovnih nesreća Croatian Medical Response to Major Incidents Course (Cro MRMI). Trodnevni trening European Society for Trauma and Emergency Surgery Cro MRMI bio je namijenjen svim djelatnicima uključenim u sustav zbrinjavanja masovne nesreće od mjesta događaja do operacijskih sala i jedinica intenzivnog liječenja. Okupio je ukupno 60 polaznika liječnika te medicinskih sestara i tehničara izvanbolničke hitne medicinske službe, kao i liječnika te medicinskih sestra i tehničara odjela hitne medicine, ali i predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane i Kriznog stožera Ministarstva zdravlja. Edukacija je obuhvatila teorijska znanja i praktične vještine, a sudionici su prošli kroz stvaran scenariji zbrinjavanja masovne nesreće. U treningu su sudjelovali dr. Damir Jusufović, spec. hitne medicine (ZHM SMŽ), dr. Jadranko Kovjanić, spec. kirurgije (OB Sisak) i dr. Dubravka Andres-Marčec, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja (OB Sisak). Zavod za hitnu medicinu Sisačko- moslavačke županije će u narednom razdoblju organizirati vježbu zbrinjavanja masovnih nesreća za svoje djelatnike.
10.11.2013. Zavod za hitnu medicinu SMŽ sudjelovao u edukaciji bikera - Karavana za život “Bikeri na cesti” Na poziv predstavnika Hrvatskog autokluba i “Bikera na cesti” instruktorice edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu sudjelovale su u pokaznoj vježbi skidanja kacige za okupljene. Naglašena je važnost pravilnog skidanja kacige, kao i u kojem slučaju kacigu treba ukloniti, a kada ne.
01.02.2014. Tim 1. Hrvatska Kostajnica
U Ispostavi Hrv. Kostajnica Zavoda za hitnu medicinu sisačko-moslavačke županije od 1.veljače 2014. počinje sa cjelodnevnim radom Tim 1. Tim će osim Hrv. Kostajnice pokrivati područje Dvora i Sunje. Ovime će se znatno unaprijediti pružanje hitne medicinske pomoći stanovništvu tih područja i skratiti vremena intervencija na terenu. Pozivni broj za hitne medicinske slučajeve je 112.
27.01.2014. Edukacijski trening
U Edukacijskom centru Zavoda za hitnu medicinu SMŽ se provode edukacijski trening u trajanju od 4 dana za novoprimljene, prema priloženom programu.. Time se oni pripremaju za rad u hitnom timu na terenu naše Županije, tako da potpuno spremni i upoznati sa novom opremom koju Zavod nabavlja mogu pružiti neophodnu pomoć građanima u hitnim situacijama.
RAVNATELJ: Mesud Peco dr.med.
07.02.2014. Novo vozilo za “tim 1” Hitne pomoći
Zavod za hitnu medicinu SMŽ je nabavio jedno novo vozilo za tim 1 Hitne pomoći. Ovih dana pristiže i najmodernija oprema za to vozilo te će se nakon ugradnje UKW komunikacijskog uređaja i registracije vozilo uskoro uključiti u radni proces. U nastojanju poboljšanja kvalitete voznog parka Zavod uskoro planira nabavku još 8 do 10 vozila.
RAVNATELJ: Mesud Peco dr.med.
DOGOVORITE DEŽURSTVO U PAR KLIKOVA: LINK
U Ispostavi Hitne medicinske pomoći u Hrvatskoj Kostajnici od 1. veljače radi kroz 24 sata Tim 1, a slijedećih će mjeseci timovi biti sastavljeni od stalnih ekipa. HMP Hrvatska Kostajnica je sada u potpunosti medicinski opremljena ambulanta s kompletno opremljenim vozilom Ford Transit. Liječnički tim ima novu opremu koja uključuje ergonomsku medicinsku torbu, Zoll defibrilator, Drager Oxylog respirator, novu opremu za imobilizaciju pacijenta i Motorola CB sustav za komunikaciju. Liječnici Ispostave Hrvatska Kostajnica će pružati podršku timovima 2 u Sunji i Dvoru. Svakodnevno se nastoji unaprijediti ionako bliska suradnja sa Domovima zdravlja u Hrv. Kostajnici i Dvoru, sa regionalnom županijskom bolnicom u Sisku te sa lokalnim organizacijama DVD-a i Policijskom postajom Hrvatska Kostajnica, kako bi zajedničkim snagama stvorili sigurno i zdravo okruženje u ovome dijelu Sisačko-moslavačke županije!
03.04.2014. TIM 1 - Hrvatska Kostajnica
09.04.2014. Kontinuirana medicinska edukacija T2 timova - trening u Dvoru 8. travnja 2014.
Vozači i medicinski tehničari/sestre koji rade kao članovi T2 i T1 timova u Ispostavi Dvor bili su polaznici cijelodnevneedukacije iz kardiopulmonalne reanimacije uz korištenje automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) na uređaju kojeg je ova Ispostava nakon ovog treninga dobila na trajno korištenje. Pet medicinskih sestara/tehničara uvježbavalo je protokol za reanimaciju za T2 tim ZHM-SMŽ prvo samostalno, a potom s vozačima. Vozači su sada spremni još značajnije doprinijeti hitnom zbrinjavanju naših pacijenta, postavljajući uređaje za monitoriranje pomoću Zoll E Series defibrilator/monitora (pulsnioksimetar, tlakomjer, EKG monitoring). Ispostava Dvor je ovim treningom postala prva Ispostava Zavoda koja za reanimaciju koristi isključivo samoljepive terapijske elektrode - trend koji u zapadnim zemljama postoji već duži niz godina, a svoje prednosti nalazi u bržoj i pouzdanijom, te sigurnijoj isporuci električnog šoka. Trening je proveo edukacijski tim Zavoda, a ovo je drugi po redu održani T2 KPR-AVD trening, koji je nastavak na iznimno uspješnu edukaciju članova T2 Popovača. S redovnim treninzima T2 timova nastavljamo i dalje.
Ovaj tjedan održana je jednodnevna edukacija članova T2 tima ispostave Dvor.
21.05.2014. Liječnici Zavoda na EPLS tečaju - tečaj naprednih mjera održavanja života djece
Od 16. do 18. svibnja 2014. desetero je liječnika i liječnica Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo na tečaju Naprednih mjera održavanja života djece održanog prošli vikend u Centru za hitnu medicinu KBC Zagreb, a u organizaciji Hrvatskog reanimatološkog društva.
Ovaj tečaj namijenjen je liječnicima i medicinskim sestrama/tehničarima koji su uključeni u hitno zbrinjavanje novorođenčadi i djece svih uzrasta u izvanbolničkim i bolničkim uvjetima. Tečaj obuhvaća znanja i vještine koji su potrebni kako bi se adekvatno i pravovremeno prepoznala i liječila stanja koja ugrožavaju život novorođenčadi i djece. Svih desetero liječnika i liječnica je uspješno položilo pismeni i praktični ispit tečaja te su stekli međunarodni certifikat European Resuscitation Council-a. Paralelno s ovim tečajem Zavod nastavlja s nabavkom opreme za hitno zbrinjavanje djece, a previđa se nastavak edukacije svih liječnika Zavoda na narednim EPLS tečajevima.
21.05.2014. Edukacijski centar Zavoda održao prvu Peer grupu za liječnike
Hrvatska liječnička komora omogućila je liječnicima samostalno organiziranje edukacije pod nazivom Peer grupe. Radi se o tematskim edukacijskim diskusijama na kojima se okupljaju liječnici primarne zdravstvene zaštite, a svrha im je da se doktori medicine aktivnije uključe u samoedukaciju u malim grupama. Naš Zavod je prepoznao ovaj oblik učenja i implementirao ga u redoviti program kontinuirane medicinske edukacije. Prvu Peer grupu vodio je dr. Luka Djulabić na temu “Izvanbolničko zbrinjavanja konvulzija - osvrt na midazolam i fenobarbiton”. Peer grupe se održavaju 2 puta mjesečno, a sljedeća Peer grupa održat će se 3. lipnja od 17:30 - 19:30 h u Edukacijskom centru na temu “Bradikardija - algoritam postupanja u izvanbolničkoj hitnoj medicini”, s uključenom praktičnom vježbom transkutane elektrostimulacije. Za Peer grupe se ne naplaćuje kotizacija, a boduju se s 2 do 3 boda prema Pravilniku HLK-a. Za sudjelovanje u Peer grupi obvezna je prethodna najava na email edukacija@zhm-smz.hr
Naš Zavod pomaže hitnoj medicinskoj pomoći u Bosni i Hercegovini i poplavljenim područjima u Hrvatskoj Zavod za hitnu medicinu sisačko- moslavačke županije odaslao je mali znak pažnje hitnoj medicinskoj pomoći Doma zdravlja Maglaj, BiH, koja se bori s posljedicama poplava u susjednoj državi. Zavod je poklonio torbu za reanimaciju Domu zdravlja u Maglaju, koju je djelomično opremio te zajedno s potrošnom opremom u hitnoj medicini (maske za kisik, štrcaljke, intravenske kanile, orofaringealni tubusi, škare za rezanje odjeće itd.) poslao prijateljima u BiH. Iako skromna, vjerujemo da će ova donacija pomoći u obnovi hitne medicinske službe i poslati poruku susjedima da suosjećamo s njima u nevolji koja je zahvatila obje zemlje. Za djelatnike hitne pomoći Maglaj ponuđena je besplatna edukacija u našem Edukacijskom centru. Istovremeno, dr. Aleksandra Bila, liječnica Ispostave Sisak, pokrenula je akciju prikupljanja financijskih sredstava za pomoć poplavljenim područjima u RH, kojima će biti kupljeni lijekovi za Crveni križ, dok su naši sanitetski timovi dostavili hranu, vodu i higijenske potrepštine hrvatskom Pounju.
31.05.2014. Naš Zavod pomaže hitnoj medicinskoj pomoći i BiH i povlavljenim područjima u RH
18.07.2014. U Zavod su stigla prva dva od osam novih kupljenih vozila, a ostala se očekuju u kolovozu.
28.08.2014. Još 4 nova vozila za sanitetski prijevoz su stigla u Zavod, a uskoro se očekuju dva nova vozila za hitnu službu.
Započela edukacija čitavog sestrinskog osoblja Zavoda na tečaju Neposrednih mjera održavanja života (ILS) Kontinuiranom medicinskom edukacijom naših djelatnika do bolje skrbi za naše hitne pacijente
U subotu, 27. rujna 2014. održan je prvi od tri u nizu tečaja Neposrednih mjera održavanja života u organizaciji Edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije i European Resuscitation Council-a. Ovim cjelodnevnim intenzivnim treningom medicinske sestre i tehničari Zavoda stekli su znanja i vještine prepoznavanja te zbrinjavanja životno ugroženog pacijenta, ali i aktivnog sudjelovavanja u reanimacijskom timu. Tečaj Neposrednih mjera održavanja života (Immediate Life Support) je međunarodni tečaj namijenjen svom zdravstvenom osoblju koje se povremeno ili redovito susreće sa životno ugroženim bolesnicima. Tečaj provode instruktori European Resusciation Councila prema visokim standardima edukacije i najnovijim smjernicama za zbrinjavanje životno ugroženih osoba. Među najvišim prioritetima Zavod u svojoj djelatnosti smatra edukaciju osoblja te ulaganjem u edukaciju teži izvrsnosti u zbrinjavanju hitnih pacijenata. Prvim od najmanje tri tečaja u našem Zavodu educirano je 22 članova osoblja hitnih (T1 i T2) i sanitetskih timova, a dovršetak edukacije čitavog sestrinskog osoblja očekuje se do kraja ove godine. Ovom edukacijom Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije postat će prvi Zavod u Hrvatskoj čije je čitavo osoblje pohađalo ovaj trening.
10.-12. listopada 2014. Napredne mjere održavanja života djece (EPLS)
Od 10. do 12. listopada 2014. šest je liječnica/ka i Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo na tečaju Naprednih mjera održavanja života djece (EPLS) održanom u Centru za hitnu medicinu KBC Zagreb, a u organizaciji Hrvatskog reanimatološkog društva. Ove je godine ukupno 16 naših liječnika educirano na tome tečaju.
U subotu, 25. listopada 2014. održat će se drugi od tri tečaja Neposrednih mjera održavanja života u organizaciji Edukacijskog centra Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije i European Resuscitation Council-a. Tečaj Neposrednih mjera održavanja života (Immediate Life Support) je međunarodni tečaj namijenjen zdravstvenom osoblju koje se povremeno ili redovito susreće sa životno ugroženim bolesnicima. Tečaj provode instruktori European Resusciation Councila prema visokim standardima edukacije i najnovijim smjernicama za zbrinjavanje životno ugroženih osoba. Prvi tečaj, održan 27. rujna 2014. uspješno je položilo 22 člana osoblja hitnih (T1 i T2) i sanitetskih timova, a dovršetak edukacije čitavog srednjeg medicinskog osoblja našeg Zavoda očekuje se do kraja ove godine. Ovom edukacijom Zavod za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije postat će prvi Zavod u Hrvatskoj čije je čitavo osoblje pohađalo ovaj tečaj.
25.10.2014. Neposredne mjere održavanja života
EDUKACIJA
Sisačko-moslavačka županija
24.10.2013.
Edukacijski centar Zavoda za hitnu medicinu Sisačko-moslavačke županije proveo edukaciju 30 vozača sanitetskog prijevoza Tijekom mjeseca listopada instruktori Edukacijskog centra Zavoda educirali su 30 vozača sanitetskog prijevoza tijekom jednodnevnih tečaja. Tečajem su naši vozači postali spremniji prepoznati i ispravno reagirati u slučaju srčanog zastoja, te pripomoći hitnim timovima u reanimaciji i zbrinjavanju traume. Tijekom tečaja održana je i radionica “Ophođenje s pacijentima” kojom želimo ukazati na bitnu komponentu našeg rada, a to je pacijent u središtu pozornosti. Sustavna interna edukacija našeg medicinskog i nemedicinskog osoblja se nastavlja. Vjerujemo da će ovaj oblik trajne medicinske edukacije, zajedno s edukacijom koju provodi Hrvatski zavod za hitnu medicinu, pridonesti još većoj kvaliteti izvanbolničke hitne medicinske pomoći u našoj županiji.
24.10.2013.
24.10.2013.
17.11.2013.
17.11.2013.
31.01.2014.
27.01.2014.
07.02.2014.
Voditelj: Damir Jusufović, spec. hitne med. Telefon 044 530 550 Dvor 044 871 081 Kostajnica 044 851 106 Glavna sestra: Martina Horvatinović, bacc.med.techn. Telefon 044 530 377 Fax 044 530 526 E-mail glavna-sestra@zhm-smz.hr Voditelj: Tomislav Cikojević, dr. obiteljske medicine Telefon 044 600 027 Faks 044 600 044
Voditelj: Boris Peršić, spec. hitne medicine Telefon 044 630 843 Faks 044 630 849 Voditeljica: Jovanka Lazić - Malešević, dr.med. spec. hitne medicine Telefon 044 815 088 Faks 044 812 572 - GLINA Telefon: 044 880-121 - TOPUSKO Telefon: 044 885-649
ZAVOD ZA HITNU MEDICINU SISAČKO MOSLAVAČKE ŽUPANIJE
OIB 72671699332 MB 2808579 IBAN.: HR1023400091110498050 Telefon 044 530 468, Faks 044 530 506
Voditeljica: Ivana Dumbović, bacc.med.techn. Telefon: 044 833 146 Voditeljica: Natalija Bolješić Telefon: 044 670 793 044 543 555
Adresa: Ulica 1. Svibnja 20, 44000 Sisak Ravnatelj: Tomislav Fabijanić, dr. med.